Etichete

joi, 1 noiembrie 2012

Halloween vs. Luminatie





Azi e o zi speciala pentru majoritatea popoarelor lumii. O zi in care intr-o forma sau alta sarbatorim viata de apoi. Americanii o fac imbracandu-se in monstrii si cioplind candele din dovleci, noi o facem aprinzand lumanari la cimitir in amurg. Seara de 31 oct/1nov. este in foarte multe tari o seara in care gandurile se indreapta spre cei raposati. Inca de pe vremea celtilor se credea ca asta e seara in care cerurile se deschid si spiritele plecate in lumea cealalta se pot intoarce printre noi. Ei obisnuiau sa ofere sacrificii zeilor si stramosilor in aceasta seara considerata sfanta. Sarbatoarea s-a dus dincolo de granitele Regatului Unit si a Irlandei, prin toata Europa, peste Atlantic si pana in Asia. Tari cum sunt Noua Zeelanda sau Philipine sarbatoresc aceasta zi, si chiar au zile libere si sarbatori legale.

In popoarele fara prea multe influente celtice, aceasta seara, sau mai degraba ziua de 1 nov este denumita simplu ziua mortilor si este o zi in care sa ii amintim pe toti cei dragi care nu mai sunt printre noi. La noi in Romania seara se merge la cimitir si se aprinde cate o lumanare pentru cei adormiti. Astfel intreg cimitirul este invaluit in lumina si asta la noi se numeste Luminatie. Este foarte diferit de Halloweenul de peste ocean sau cel occidental care de-a lungul timpului a devenit o sarbatoare foarte comerciala. In stilul occidental specific (de a face bani din orice) sarbatoarea celtilor a fost luata si cosmetizata in Dracula, zombii si varcolaci, mai sclipitori sau mai infricosatori, magazinele se decoreaza cu panze de paianjen si tarantule din plus si bostanii care scapa de cioplit se umplu cu dulciuri pentru copii imbracati in personaje din desene animate. Aici trebuie amintite si faimoasele si corporatistele Halloween Party-uri in care toata lumea se imbraca in costume cat mai traznite si care de multe ori nu mai au nimic de a face cu ‘the living dead’.

In ultimii ani Halloweenul si-a facut drum si pe strazile si magazinele noastre innecandu-ne cu decoratiuni parca decupate din Scooby Doo. Cluburile pun afise cu Halloween Party (costumes mandatory), birourile se decoreaza cu frunze si dovleci si micile ecrane dau filme si desene americane cu Halloween specials. Nu e un lucru rau neaparat. Eu sunt de parere ca orice culoare in plus inveseleste si orice sarbatoare, fie ea si comerciala e bine venita. Doar ca oricat ne-am stresa ca nu avem costum pentru deseara, oricat timp ne-ar lua cioplitul dovleacului si oricat ne-am distra machindu-ne sa aratam ca familia Adams, as vrea sa nu uitam originea acestei sarbatpori. Sunt sigura ca fiecare om are pe cineva drag care nu mai e, si ar trebui doar o clipa sa ne aducem aminte ca ziua de azi e pentru el/ea.

2 comentarii:

Teona - Doina spunea...

cu gandul la ei...

AlexandraB spunea...

Ce frumos ai scris! :)